2008-07-27

Awi and Liza

Kami ke wedding anak Kak Nor (our neighbor), Awi and Liza.

Siangnye, romantik habis, the color selection from baju pengantin to the hantaran to the pelamin to the meja pengantin and tempat makan tetamu. Very impressed (tak tahulah dia habis berape..) The bride was beaded from head to toe.




We left happy... earlier, kami tolong bawak hantaran dari pihak Awi.

Note our dresses, Kak Long in her edge beaded baju kurung and myself in my sleeve beaded kebaya.


Malamnye kami the whole family ke majlis menyambut menantu kat hotel.

(Tak payah sebutlah which hotel, nanti kang free advertisement pulak. Lagi pun ade dua je hotel kat area Sungai Karang ... Tekalah yang mane satu!)

The couple put on brown outfits. Felt the color was solemn for a bridal outfit. Did not do justice to young couple at all. It's a color orang tua-tua would choose. Tapi tak apa lah. Asalkan -

"Bahgia ke anak cucu. Selamat Pengantin Awi and Liza."


Me and the kids... (Helmi is taking the picture, bapaknye out for a smoke... hm...)

Note: I was in my Merah Menawan. Yeah.. (The picture doesn't do the dress justice. Tak nampak the sleeve... hm....)

2008-07-20

"Tolong Janganlah....."

"Tolong janganlah lakukan yang berikut untuk atau semasa hari perkahwinan you."

1) Pakai pakaian yang:

a) bukan saiz u
b) potongannya tak sesuai dengan u
c) warnanya tak sesuai dengan tona warna kulit u
d) yang jarang sampai nampak tali bra.

Pakaian biarlah selesa agar boleh bernafas dengan lega. Maklumlah bila naik pelamin semua pengantin rasa gementar dan darah gemuruh. Kalau koset tu dah ketat sangat, dek sebab tak cukup oksigen, nanti pengsan pulak atas pelamin.

Pakaian yang jarang dan menampakkan anak baju atau kain dalam memang menarik perhatian semua yang hadir. Tapi perhatian yang agak menjelekkan. Perhatian para hadirin patut tertumpu kepada kejelitaan dan kesopanan pengantin perempuan, dan kejejakaan pengantin lelaki.

Pakaian yang disewa selalunya ada aje yang tak kena potongannya - besarlah, lengan pendeklah, kain pendeklah, baju labuhlah. Dengan perancangan dan persediaan awal masalah ini boleh diatas. Ubah suailah pakaian itu agar ia nampak cantik dan sesuai di pakai.

"Selamat pengantin baru kepada yang akan naik ke jinjang pelamin."

2008-06-26

"Wedding" Bead Contest

Hi peminat-peminat Manik dan juga Sulam Sayang,

Dah lama nak mula blog dalam tajuk Sulam Sayang - Wedding ni. Dah pun ada a few post subjects drafted. I'm still not sure of the arrangement of the titles. However, came across this contest from a newsletter of beading yahoo group. Some beautiful pictures are shown on the application of bead embroidery on wedding garments and decorations. The contest started March 15th 2008 and will end August 7th 2008. There's still time. I might just give it a shot. But to do hm...?